Tips en inzichten

  • Alles wat je aandacht geeft groeit: ook je humeur!
  • Aanraken is een levensbehoefte
  • Moeilijke kinderen bestaan niet, wel kinderen die het moeilijk hebben. Ga na waarom je kind dit gedrag laat zien
  • Iedereen heeft behoefte aan waardering.
  • Neem iedere dag 5 minuten de tijd om even stil te zijn en te luisteren naar je lichaam en geest, ze vertellen je jouw behoeftes.
  • Stel je grenzen!
  • Vervang ‘ik moet…’ door ‘ik wil…’ of ‘ik mag…’ of ‘het zou fijn zijn als…
  • Ontdek wat jou energie geeft.
  • Een leraar in de klas houdt een half vol glas in zijn hand en vraagt aan de kinderen wat het zwaarste weegt: een half vol glas of een half leeg glas? De kinderen zijn al snel verdeeld over de uitkomst van de vraag. Dan neemt de leraar weer het woord: het maakt niet uit of het glas half vol of half leeg is. De zwaarte van het glas wordt bepaald door de duur van het vasthouden.
  • We vertellen kinderen vaak wat ze niet moeten doen. Effectiever is het om te vertellen wat ze WEL moeten doen: oefen jezelf er eens in om bijvoorbeeld te zeggen “Blijf staan!” in plaats van “Niet weglopen!”. Of “praat eens wat zachter” in plaats van “Niet zo schreeuwen!”. Het is veel effectiever om in het brein van een kind een beeld op te roepen van wat jouw instructie is.

Meer zelfvertrouwen bij kinderen

Kinderen hebben als ze bang, boos of verdrietig zijn geen behoefte aan goedbedoelde raad. Door het krijgen van tips of een mening voelt je kind zich nog verwarder en gefrustreerder. Hij (lees ook: zij) schiet in de verdediging. Het is zelfs mogelijk dat je kind je op den duur niets meer zegt, omdat hij het gevoel heeft dat er niet naar hem geluisterd wordt.

Wat je kind wel wil is iemand die echt naar hem luistert. Je kind wil de ruimte krijgen om zijn verhaal te vertellen en te kunnen klagen. Je kind wil zich gehoord en begrepen voelen. Hij wil dat zijn gevoelens geaccepteerd worden.
Wees je bewust dat (als je echt naar je kind luistert en jij je echt in hem inleeft) hij rustiger wordt en zichzelf beter kan helpen.

Door goed naar je kind te luisteren, geef je hem de kans openlijk te vertellen. Hierdoor is hij beter in staat om met zijn gevoelens en probleem om te gaan. Je kind raakt minder gefrustreerd, wordt rustiger en krijgt meer zelfvertrouwen.

Help je kind zich echt gehoord en begrepen te voelen door in 3 stappen op zijn verdrietige of gefrustreerde gevoel te reageren:
1. Luister rustig en aandachtig.
2. Erken zijn gevoelens.
3. Noem zijn gevoelens bij naam.